Falta Lo Que Falta (omhros@gmail.com)

Friday, November 04, 2005

Το δίκιο το έχουν οι εξεγερμένοι



Εκτός ελέγχου μοιάζει η κατάσταση στη γαλλική πρωτεύουσα, όπου μόνο το προηγούμενο βράδυ πυρπολήθηκαν πάνω από 500 αυτοκίνητα στις ταραχές που μαίνονται εδώ και οκτώ ημέρες. Τα επεισόδια επεκτάθηκαν μάλιστα και εκτός Παρισιού.

Τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή, οι απευθείας συγκρούσεις μεταξύ Αφρικανών μεταναστών και της αστυνομίας ήταν λιγότερο συχνές. Μειώθηκαν τα βίαια επεισόδια των προηγούμενων ημερών, κατά τις οποίες οι διαδηλωτές έριξαν και σφαίρες εναντίον αστυνομικών και πυροσβεστών.

Η συσσωρευμένη οργή των μεταναστών αυτή τη φορά εκτονώθηκε στα αυτοκίνητα: περισσότερα από 500 οχήματα παραδόθηκαν στις φλόγες μόνο στην περιοχή της πρωτεύουσας.

Ανησυχία προκαλεί όμως η επέκταση των επεισοδίων και σε άλλες πόλεις, εκτός του Παρισιού: 33 οχήματα πυρπολήθηκαν χθες το βράδυ στη γαλλική επαρχία, επτά εξ αυτών στη Ντιζόν, εννέα στο Σεν-Μαριτίμ και οκτώ στο Μπους-ντι-Ρον.

Η γενική διεύθυνση της γαλλικής αστυνομίας ανακοίνωσε πως προχώρησε σε συλλήψεις 78 ατόμων.

Έκκληση του Συμβουλίου της Ευρώπης

Εν τω μεταξύ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ολλανδός Ρενέ φαν ντερ Λίντεν, ζητεί από τις γαλλικές Αρχές να διατυπώσουν σύντομα τη βούλησή τους για την έναρξη διαλόγου, διατηρώντας παράλληλα αυστηρή στάση απέναντι στους δράστες των επεισοδίων.

Παράλληλα καλεί όλους τους πολιτικούς να δραστηριοποιηθούν σε όλα τα επίπεδα, τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό.

«Πρέπει να προωθηθούν ταυτόχρονα και συγκεκριμένα μια πολιτική ασφάλειας και μια πολιτική ενσωμάτωσης που να δώσουν προοπτικές στον πληθυσμό [των συνοικιών]» αναφέρει ο Ρενέ φαν ντερ Λίντεν.

«Οι κάτοικοι των συνοικιών υποφέρουν πρώτοι από τις συνέπειες της παράλογης βίας, η οποία τους στερεί τα ιδιωτικά και τα δημόσια μέσα μεταφοράς, τα σχολεία τους, καθώς και τη δουλειά τους, σε ορισμένες περιπτώσεις» αναφέρεται στην ανακοίνωση.


Anti-Morgan 21:Το κείμενο είναι από το in.gr

0 Comments:

Post a Comment

<< Home