Falta Lo Que Falta (omhros@gmail.com)

Wednesday, October 26, 2005

Συγκέντρωση- παρέμβαση ενάντια στις παρελάσεις

Στα πλαίσια της αντιεθνικιστικής καμπάνιας της ενάντια στις παρελάσεις (γενικά) και με άμεσο αίτημα την κατάργηση των μαθητικών (παρελάσεων) η Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσ/νίκης καλεί σε συγκέντρωση/ παρέμβαση στο χώρο της μαθητικής παρέλασης την Πέμπτη 27/10 (10 π. μ. στη γωνία Αριστοτέλους και Τσιμισκή).

Ακολουθεί απόσπασμα από κείμενο της Α.Κ.:

Άνθρωποι με ομοιόμορφη εμφάνιση και πανομοιότυπο ύφος. Ίδια ρούχα, ίδια χρώματα. Περπατούν συντεταγμένα και πειθήνια. Χαιρετούν τον «αρχηγό» και καμαρώνουν. Εμβατηριακή μουσική με επιβλητικό ρυθμό. Οι «καλύτεροι» μπροστά-μπροστά. Οι «κακοί» πίσω.
Όλη αυτή η σύνθεση υποτάσσει το διαφορετικό και πνίγει τον αυθορμητισμό. Γιατί να μη μπορώ να περπατάω όπως θέλω; Γιατί να μη μπορώ να φοράω ότι θέλω; Έκαναν και οι αγωνιστές του εικοσιένα μπαμπά παρελάσεις με τα καλά τους; (Οι αγωνιστέςτου εικοσιένα παιδί μου ήταν αφορισμένοι από την εκκλησία, ζούσαν στο βουνό γιατί ήταν παράνομοι και δεν είχαν βρακί να φορέσουν, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα).
--
Αλήθεια πότε πρωτοέγιναν παρελάσεις στην Ελλάδα; Ήταν ο Μεταξάς, ο δικτάτορας και ένθερμος θαυμαστής του Χίτλερ, που υιοθέτησε τη ναζιστική αυτή συνήθεια οπότε ξεκίνησαν να γίνονται οι μαθητικές παρελάσεις. Και, ακόμα πιο παλιά ο Φρειδερίκος της Πρωσίας που υποχρέωσε τους φαντάρους του να κάνουν αυστηρές μηχανικές κινήσεις, σαν ανδρείκελα.
Πιστός στο παραπάνω πνεύμα ο θεσμός της παρέλασης είναι υποχρεωτικός για τα παιδιά των ελληνικών σχολείων, σα να πρόκειται για μάθημα (που γίνεται σε ημέρα επίσημης αργίας του κράτους) με σκοπό την «εθνικά υπερήφανη» διαπαιδαγώγησή τους με ένα θεσμό που ουσιαστικά το μόνο που έχει να τα μάθει είναι πώς να σκύβουν το κεφάλι και πώς να ενεργούν με μηχανικό τρόπο, σαν να μην είναι άτομα, αλλά ρομπότ. Και που τροφοδοτεί το μικρόβιο της εθνικής υπερηφάνειας και ανωτερότητας, το ζιζάνιο του πολέμου αντί για το σπόρο της συναδέλφωσης των λαών, της πανανθρώπινης αλληλεγγύης και της ειρήνης. Το μικρόβιο αυτό δεν διστάζει το ελληνικό σχολείο να το επιβάλει με τη βία στους μαθητές (απουσίες, απειλές για αποβολή σε όποιον δε λάβει μέρος αδικαιολόγητα στην παρέλαση) και τους καθηγητές (κράτηση μισθού 20 ημερών της καθηγήτριας Φ. Ρωμανού που αρνήθηκε να συνοδεύσει τους μαθητές του Λυκείου Καστέλλας στην παρέλαση της 25 Μαρτίου του 2002)...
Γι' αυτό κι εμείς στη φετινή παρέλαση ...θα πάμε εκδρομή.
--
ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΙΣ ΠΑΡΕΛΑΣΕΙΣ

Η ΜΟΝΗ ΣΗΜΑΙΑ ΠΟΥ ΣΗΚΩΝΟΥΜΕ ΕΙΝΑΙ Η ΣΗΜΑΙΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

1 Comments:

Anonymous Anonymous said...

ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ

October 25, 2007 7:49 a.m.

 

Post a Comment

<< Home